sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Kokemuksia kemuemännöinnistä

Järjestimme viime viikonloppuna perinteiset kesäjuhlat. Tämä perinne alkoi tupareista viisi vuotta sitten, ja kyseisistä kemuista lähtien olemme järkänneet kekkerit samalla, hyväksi havaitulla kaavalla ilman mitään suven juhlistamista suurempaa syytä oikeastaan vain yhtä vuotta lukuun ottamatta (minusta viimevuotiset häämme olivat samalla myös yhden sortin kesäjuhlat).


Koska tykkäämme juhlien järjestämisestä ja meillä on (turhankin) tilava talo ja piha, olemme kutsuneet vieraita reippaalla kädellä: tupareissa kutsuttuja oli 99, tänä kesänä edelleen lähes yhtä paljon. Määrä kuulostaa hurjalta, mutta melko monen kesäviikonloput ovat jo hyvissä ajoin niin buukattuja, että parhaanakin vuonna osallistujia on ollut "vain" nelisenkymmentä. Tällaisen joukkion muonittamisen olemme järjestäneet siten, että talo on tarjonnut lisukkeet, salaatit ja jälkiruoat ja vieraat ovat osallistuneet grillattavien ja sangria-ainesten hankintaan nyyttäriperiaatteella. Ilmeisesti systeemi on pelannut, koska vieraat ovat vaikuttaneet tyytyväisiltä ja ennen kaikkea kylläisiltä. Yhdellä grillillä ja uunilla (josta vielä uupuu kiertoilmatoiminto) ei tietenkään kokkailla kymmenille kerralla, mutta useimmiten vieraat ovatkin saapuneet tipoittain tai santsailleet sopuisasti sapuskoja sitä mukaa kuin niitä on ilmaantunut tarjoilupöydälle. Keittiöhommiin on myös rekrytoitu ronskisti vierasosastoa, ja grillimestaria on vaihdeltu illan mittaan, jotta kukaan ei joudu päivystämään yksin sorvin ääressä koko iltaa. Takapihan puolelle on koottu sekalainen joukko pöytiä ja tuoleja, ja istuttu on myös terassin reunalla ja lattialla. Tämäntyyppisissä kemuissa ei turhia hienostella.


Suuret puitteet aiheuttavat toki omat rajoituksensa. Etenkin ruoka- ja juomapuolella on mietittävä tietyllä tapaa enemmän määrää kuin laatua (vaikka hyvään tietenkin aina pyritään!). Mitä lämmintä lisuketta voi valmistaa nopeasti, helposti ja edullisesti isolle porukalle kerrallaan? Mitä salaatteihin voi laittaa, jotta ne kävisivät mahdollisimman monen ruokavalioon? Mitkä jälkiruoat syntyvät kaikkien esivalmistelujen keskellä rivakasti, riittävät kaikille ja säilyvät pitkään huoneenlämmössä? Millainen booli pitäisi valita, jotta sen tarvikkeet voi kerätä kokoon nyyttäriperiaatteella jo riittävän vähälukuiselta joukolta? Isoissa bileissä on myös lähes pakko turvautua kertakäyttöastioihin, unohtaa söpöstelevät kattaukset ja kaikenlainen sievistely. Olemme kuitenkin löytäneet oman linjamme ja vuosien mittaan jopa kartuttanneet eräänlaista tietopankkia aikataulutuksista, menuista ja menekeistä seuraavan kesän kekkereitä varten. Kun tietää haltsaavansa homman, tarvitsee stressata vähemmän. Aina kaappiin on jäänyt kemujen jäljiltä litrakaupalla limpparia ja punaviiniä sekä koko kesän tarpeiksi lihaa ja makkaraa. Jopa niitä kakkuja, joiden reseptejä pyydettiin juhlien jälkeen.


Aiempia kesäjuhlatunnelmia voi kurkistaa täältä. Kuvitus tällä kertaa juhlien jälkeiseltä aamulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?