torstai 8. kesäkuuta 2017

Edessä jäätelökesä

Italiassa gelatolla taas mässäiltyämme palautin mieleen haaveen tai oikeastaan pähkäilyn oman jäätelökoneen ostamisesta. Voisiko yhtä herkullista sorbettia pyöräyttää myös kotioloissa? Mies päätti sitten hankkia vastauksen tähänkin kysymykseen, sillä mitä paljastuikaan synttäripaketistani reilua viikkoa myöhemmin: jätskikone tietenkin. Eikä ihan mikä tahansa karvalakkimalli, vaan kunnon masiina. Juonikas ukkoni sisällytti lahjaan myös seitsemän desiä kermaa ja paketillisen kananmunia, toki varmistaakseen vain sen, että ehti itse päästä maistelemaan jäätelöä ennen karkaamistaan kaverinsa koko viikonlopun kestäville polttareille. No eipä siinä mitään, synttäriaamuna saimme makustella jätskiä jo yhdeltätoista (kuinka sattuikin, etten tänä vuonna ollut viitsinyt leipoa itselleni kakkua).


Ensimmäisen jäde-erän, mansikka-vadelmakermajäätelön, resepti valittiin sen suurempia miettimättä netistä. Marjat soseeksi, sokeria ja sitruunamehua joukkoon ja kermamaitoa sekaan – ja neljäkymmentä minuuttia myöhemmin jäätelö oli valmista. Lopputulos oli autenttinen: ei lainkaan hileinen, kuten ilman konetta tehty kotijäätelö saattaa usein olla. Jätski tosin paakkuuntui hieman ämpärin reunoille, koska emme heti älynneet lorauttaa masiinaan alkoholia. Maku oli kuitenkin oikein hyvä.


Seuraavaan erään halusin tuhlata kaappiin kasautuneita suklaalevyjä ja loppuja kermoja. Ja koska pakastimesta löytyi vielä suklaisen kakkupohjan jämiä, päädyin surauttamaan tuhdin browniejäätelön Elisabeth Johanssonin mainiosta Suklaata-kirjasta. Vetelää massaa ensin liian makeana pitänyt mies taipui lopputuotetta maistettuaan antamaan pisteet kotiin. Eilen saimme hyväksynnän myös anopilta, siispä tässä ohje teillekin.

Browniejäätelö

6–8 annosta

½ vaniljatankoa
3 dl kermaa
3 dl maitoa
2 rkl hunajaa
125 g tummaa suklaata (56–65 %)
5 keltuaista
1 dl sokeria
2 palaa brownieta

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet irti. Kiehauta kerma, maito, vaniljatanko, siemenet ja hunaja teräskattilassa. Ota kattila liedeltä.

Pilko suklaa ja laita se kulhoon. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi. Poista vaniljatanko. Sekoita kuuma kermamaito muna-sokerivaahtoon ja kaada seos sitten takaisin kattilaan. Kuumenna samalla vatkaten 85 asteeseen, tai kunnes seos alkaa saeta. Ota kattila liedeltä, kaada seos pilkotun suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Siivilöi massa tiheäsilmäisen siivilän läpi kulhoon. Anna jäähtyä. Peitä kulho kelmulla ja anna seistä jääkaapissa, mieluusti yön yli, jotta jäätelöstä tulee oikein täyteläistä.

Jäädytä massa jäätelökoneessa samettiseksi ja kiinteäksi ja kaavi se sitten vuokaan. Paloittele browniet, sekoita ne jäätelöön ja ripottele päälle pienempiä paloja. Laita pakastimeen vähintään 1 tunniksi.

Tarjoa jäätelö esimerkiksi tuoreiden vadelmien tai karhunvatukoiden ja löysäksi vatkatun kermavaahdon kera.


Seuraava jätski saakin jo luvan olla suurinta herkkuani: sitruunasorbettia. Toivottavasti sen myötä pääsen taas makumatkalle Italiaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?