tiistai 8. maaliskuuta 2016

Munankuorimosaiikkia

Innostuin munankuorimosaiikista Pirkko Kuuselan ja Sirpa Elorannan samannimisen kirjan julkaisun myötä viime syksynä. Mikä johti lopulta siihen, että opetin eilen tämän mosaiikin tekemistä myös Vauhtimartoille.


Jaa että mikä ihmeen munankuorimosaiikki? Tässä tekniikassa kananmunankuorista tehdään mosaiikkipintoja, jotka voidaan käsitellä eri menetelmillä. Munankuorimosaiikilla voi päällystää sisustustuotteita, koruja ja muita esineitä. Pohjaksi sopivat huokoiset materiaalit, kuten puu, pahvi ja lasittamaton keramiikka.

Tekniikka on sinänsä helppo mutta vaatii sorminäppäryyttä ja intoa pikku piipertämiseen. Munankuorista irrotetaan kalvot heti rikkomisen jälkeen (kuivuneista kuorista liottamisen jälkeen). Kuorilla peitettävä työ sivellään yleis- tai puuliimalla (esim. Eri-keeperillä), johon kuoret painetaan pieni pala kerrallaan joko kupera puoli ylös- tai alaspäin halutun efektin mukaan. Apuna voi käyttää leivinpaperinpalaa, jolla kuoripalat saa kiinnitettyä tiukasti pohjaan ja joka estää sormia tahmaantumasta. Kun mosaiikki on kuivunut, pinnan voi maalata, patinoida tai saumata. Kulunut vaikutelma syntyy hiomalla käsitelty pinta hiekkapaperilla (P100–P180). Valmiin työn voi vielä sivellä 2–3 kerroksella lakkaa.


Tein iltaa varten muutaman mallityön eri pintakäsittelytapoja hyödyntäen. Yllä olevaan kehykseen kokeilin vihreää peiteväriä, jonka hioin suureksi osaksi pois. Väri ei ollut nimestään huolimatta kovin peittävää eikä tarttunut munankuoriin yhtä hanakasti kuin akryyliväri, mutta tykkään kuluneesta vaikutelmasta.


Ulkovarastosta löytyneeseen lattialaattaan liimasin kuoripalat kupera puoli alaspäin. Tämän jälkeen saumasin työn tummanruskealla saumauslaastilla. Näin laasti jäi kuoripalojen syvennyksiin. Laastin kuivumisen jälkeen näytin laatalle santapaperia. "Homeiselta" näyttävä lopputulos miellyttää silmääni tällä hetkellä eniten.


Olen elämäni aikana tehnyt kymmeniä mosaiikkiruukkuja pieniä lasinpaloja käyttäen, joten pitihän minun testata ruukun päällystämistä myös munankuorilla. Kuoripalat istuvat ruukun kaarevaan pintaan mukavasti, kun ne asettaa kupera puoli ylöspäin. Viimeistelin ruukun beigellä saumauslaastilla ja hiekkapaperilla. Ihan nätti tuli tästäkin, hieman erilainen ja orgaanisempi kuin lasimosaiikkiruukuista.

Marttaillan aikana päällystin postauksen alussa näkyvän suklaarasian ja maalasin sen mustalla akryylivärillä. Pinnan hiominen jäi vielä kotona tehtäväksi. Lopputuloksesta tuli mielestäni oikein kiva, vaikka pari kerrosta lakkaakaan ei ehkä olisi työlle pahitteeksi. Nyt kun vielä keksisi, mitä virkaa näillä kaikilla mosaiikkiesineillä oikein on. No, ehkä se on se käsillä tekemisen ilo, joka on tärkeintä. Ja murtuvan kuorenpalan ihanan ritisevä ääni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?