perjantai 19. helmikuuta 2016

Nyhtöpulla

Madeiran-matkamme ainoita miinuspuolia oli se, että emme olleet Suomessa laskiaispullasesonkina. Olen umpisurkea pullanleipoja, mutta alkuvuonna lupasin itselleni, että tänä laskiaisena tempaisen kyllä kunnon vehnäset. Sitten tulikin tuo reissu. Niinpä leivoin pienen erän laskiaispullia hieman myöhässä ja tekaisin lopusta taikinasta nyhtöpullan.


Olin suunnitellut nyhtöpullan testaamista jo siitä lähtien, kun ostin Linda Lomelinon kirjan Sweet food & photography – eli lähes 1,5 vuoden ajan, mikä kertoo ehkä pullanleipomishanakkuudestani... Sinänsähän nyhtöpulla muistuttaa pitkälti korvapuustia, mutta taikinalevy vain leikataan neliöiksi ja pinotaan leipävuokaan. Lomelinon ohjeessa voi tosin vielä ruskistetaan, mikä antaa täytteelle kivan pähkinäisen säväyksen. Pullan palat irtoavat suht helposti toisistaan, ja ideana on siis sananmukaisesti nyhtää ne irti. Pulla oli hauska vieminen naisten varpajaisiin, jonne innostuin sen ex tempore nappaamaan mukaani. Vielä kun tietäisi, kuuluuko pulla tarjota vuoasta käsin vai vaikkapa jollekin alustalle nostettuna.


Tässä ohje pullaan, mutta rehellisyyden nimessä kerrottakoon, että itse tein taikinan kyllä aivan perinteisellä, äiteltä perimälläni reseptillä. Tosin erot ovat häviävän pienet.

Nyhtöpulla ruskistetun voin kera (pull-apart cinnamon bread med brynt smör)

36 palaa

Taikina
25 g tuorehiivaa
2 ½ dl maitoa
1 tl kardemummaa
½ dl sokeria
75 g huoneenlämpöistä voita
½ tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja

Ruskistettu voi -täyte
100 g (suolaamatonta) voita
1 dl sokeria
1 rkl jauhettua kanelia

Murenna tuorehiiva isoon kulhoon. Kaada maito ja kardemumma kattilaan ja lämmitä seos 37-asteiseksi. Kaada osa nesteestä hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Kaada joukkoon loppu neste. Sekoita sokeri ja voi tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon suola ja vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi, 5–10 minuuttia. Anna nousta kelmun alla lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

Sulata täytteeseen tuleva voi kattilassa. Anna porista keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes voi on muuttunut kullanruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiseltä. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä. Laita voisula halutessasi hetkeksi jääkaappiin, jotta se jäähtyy nopeammin. Voin tulee jähmettyä hieman mutta ei muuttua täysin kiinteäksi. Lisää joukkoon sokeri ja kaneli ja vatkaa täyteläiseksi.

Voitele pitkulainen leipävuoka. Kun taikina on noussut, kumoa se kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Kaulitse se noin 48 × 30 cm:n kokoiseksi levyksi, jonka reunat ovat mahdollisimman suorat. Levitä täyte levyn päälle aivan kuin tekisit korvapuusteja. Leikkaa levy kuudeksi suikaleeksi (à noin 8 × 30 cm). Lado suikaleet päällekkäin ja leikkaa ne kuudeksi neliönmuotoiseksi palaksi. Saat siis kuusi pientä pinoa, jossa kussakin on kuusi palaa. Laita pinot tiiviisti vuokaan ja erottele kerroksia hieman sormilla. Anna nousta leivinliinan alla 45 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja paista pullaa uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista 15 minuutin jälkeen, että pinta ei tummu liikaa, ja peitä tarvittaessa leivinpaperilla tai foliolla. Ota nyhtöpulla uunista ja anna sen jäähtyä vuoassa.

Ja ai niin, tämä pulla muuten onnistui! Kuin myös laskiaispallerot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?