torstai 18. helmikuuta 2016

Kolmikkomme Madeiran-vaellukset

Palaanpa vielä hetkeksi Madeiralle (jolta olen valitettavan nopeasti siirtynyt henkisesti takaisin töiden pariin) ja saaren upeiden vaellusreittien varrelle. Tämä päivitys on ehkä enemmänkin kategoriaa note to self tulevia (?) reissuja varten, mutta ehkäpä saan myös jonkun muun innostettua koluamaan Madeiran pöpelikköjä! Tässä siis kuvamuistoja kolmelta pikku vaellusretkeltämme:


Monte – Levada dos Tornos (– Funchalin keskusta)

Tästä 7,5 kilometrin reippailusta oli helppo aloittaa. Monten nyppylä sijaitsee aivan Funchalin keskustan liepeillä, ja sinne pääsee näyttävästi köysiradalla. Tosin tämä näköalakyyti jäi meiltä kokematta, koska vehjas oli korjattavana juuri kyseisenä päivänä, ja jouduimme köröttelemään kukkulalle taksilla. Polun varrella kasvoi paljon sinisarjoja ja eukalyptuspuita, mutta kesällä ympäröivä luonto näyttäisi varmasti vieläkin kukkeammalta. Kun ensimmäinen koskaan näkemäni levada-kastelukanava alkoi kulkea polun viertä, olin aivan fiiliksissä! Virtaavan veden seuraaminen metsän keskellä vuorenrinteellä oli jotenkin ihanaa. Reitti oli kevyt ja helppo: jännin paikka taisi olla yllä olevan kuvan "siltakurvi" – ainakin anopille. Polun merkinnät olisivat voineet olla selvemmät, mutta onneksi mies oli ladannut tablettiinsa näppärän reittisovelluksen. Lopuksi nostimme vielä retken vaikeusastetta päättämällä kävellä jo kuljetun kilometrimäärän verran alamäkeä vuorelta majapaikkaamme. No, sitä en ehkä suosittele muille...


Rabaçal – 25 Fontes

Seuraavana reippailupäivänä vuokrasimme auton päästäksemme omatoimisesti Madeiran keskiosiin. Välimatkathan tällä 57 kilometrin pituisella ja 22 kilometrin levyisellä saarella eivät sinänsä ole pitkiä, mutta maaston korkeuserot hidastavat menoa melkoisesti. Köröttelimme Punton-prutkullamme kammottavan jyrkkiä ja kapeita teitä Rabaçaliin (jonne olisi kyllä päässyt helpompaakin tietä). Reitti alkoi löysästi, mutta kun noin kilometrin jälkeen kohtasimme piiiitkän ja pimeän tunnelin ja tajusimme sekä otsa- että taskulampun jääneet autoon/kämpille, homma kävi jänskäksi. Onneksi mukana oli sentään tabletti, jonka näytöltä saimme hitusen valoa vajaan kilometrin pituiseen sysipimeään ja märkään rööriin. Tunnelin jälkeen törmäsimme lukuisiin kanssareippailijoihin, ja maisemat muuttuivat eksoottisemmiksi. Kuljimme kapeita polkuja puiden muodostamista tunneleista, ja välillä kevytrakenteisen aidan toisella puolella odotti jyrkkä pudotus. 4,6 kilometrin vaelluksen jälkeen polun päässä häämötti 25 lähteen vesiputous ja tietenkin odotettu eväshetki. Saman reitin kulkeminen takaisin autolle tuntuikin sitten jo helpolta nakilta.


Achada do Teixeira – Pico Ruivo

Pico Ruivo (1 862 m) on Madeiran korkein kohta, jonka mies oli päättänyt haluavansa ehdottomasti valloittaa, joten sisällytimme sen vaelluskohteidemme listalle. Tämä koko ajan pilvien yläpuolella kulkeva reitti oli korkeista olosuhteista huolimatta iisi rykäys (2,8 km + 2,8 km). Polku oli kivettyä ja suhteellisen tasaista lähestulkoon huipulle asti. Korkean nyppylän nähtyään anoppi päätti kuitenkin luovuttaa, kun jäljellä oli viimeiset puoli kilometriä. Ehkä hyvä niin, sillä lopun nousu olikin sitten hengästyttävän jyrkkää. Vuoren huipulta oli himppasen huippaavat näkymät, eikä meidän miehen kanssa yllättäen tehnytkään enää mieli jäädä popsimaan eväitä reitin päätepisteelle. Tämä retki oli hieno kokemus ja maastoltaan aivan erilainen kuin aiemmat levada-reissumme.

Yhteenvetona sanottakoon, että reippailumme Madeiralla olivat oikein onnistuneita ja innostavia. Emme haukanneet liian isoa palaa, vaan jopa anoppi pysyi hienosti tahdissa mukana (ajoittaisista rotkoista huolimatta). Näimme mahtavia ja monenlaisia luonnonpaikkoja ja saimme samalla hyvää liikuntaa. Suosittelen lämpimästi! Madeiran-vaelluksista kiinnostuneiden on kuitenkin syytä huomata, että vaikka bussiyhteyden saarella tuntuivat muuten toimivan hyvin, monien vaellusreittien alkupisteille päästäkseen on otettava taksi tai vuokra-auto, mikä pääsi yllättämään ainakin meidät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?