tiistai 12. tammikuuta 2016

Carnitas

Viimeisen viikon some on ollut täynnä nättejä pakkas- ja lumikuvia. Itse olen astunut ovesta ulos lähinnä vain käydäkseni postilaatikolla. Illat olen kuluttanut pitkälti takan ääressä lämpöä imien. Mies taas on suunnitellut vimmatusti etelänlomaa ja metsästänyt sopivia lentoja. Vielä muutama viikko, niin olemme jossain, missä paistaa aurinko ja lämmintä riittää.


Sitä ennen voi vaikka kokkailla jotain eksoottista. Mies sai viimesyksyisiltä Meksikon-matkoiltaan (ks. yllä ja alla olevat kuvat) vahvan innostuksen sikäläiseen ruokaan, jossa maistuvat muun muassa limetti ja korianteri. Hänen mieleensä pinttyi etenkin katukojuista ostettujen lihaisten tacojen maku. (Sen sijaan työpaikkaruokalan tacosapuskat olivat kuulemma suorastaan pahanmakuisia, joten aivan kaikki meksikolainen ruoka ei nähtävästi ole herkkua.)


Ja kun matkatuliaisina koti-Suomeen kulkeutui valmiita tortillalätkiä ja salsakastiketta sekä tietysti tuntemusta autenttisista mauista, valmiina oli jo hyvät lähtökohdat kotikokkailulle meksikolaisessa hengessä. Miehen mielestä parasta herkkua olivat carnita-täytteiset tacot, joten niitä lähdimme siis kokeilemaan. Ohje napattiin Jonas Crambyn kirjasta Texmex alusta alkaen, joka keittokirjastostani sattui löytymään. Lisukkeeksi mies värkkäsi vielä guacamolea.


Kuvathan ovat juuri niin ankean kelmeitä kuin talven pimeydessä osaan ottaa, ja annoskin näyttää hieman epämääräiseltä läjältä, mutta miehen mukaan maun puolesta oltiin jo lähestymässä aitoa tavaraa. "Ei ihan vielä päästy autenttisimpaan Meksikoon, mutta ei se kaukanakaan ole", kommentoi mies. No, testatkaa itse!

Carnita taco

4 annosta

1 kg luutonta porsaan etuselkää
2 rkl fuego spice mixiä (fuego spice mix: 3 rkl paprikajauhetta, 1 tl cayennenpippuria, 1 tl valkopippuria, 1 rkl mustapippuria, 1 rkl valkosipulijauhetta, 1 rkl chilijauhetta, 1 rkl kuivattua oreganoa, 1 rkl suolaa)
1 limetti
1 appelsiini
1 rkl kiinalaista soijakastiketta
1 tl juustokuminaa
5 valkosipulinkynttä
½ litraa coca-colaa (ei lightia)

Leikkaa liha pieniksi paloiksi ja hiero niihin fuego spice mixiä. Purista päälle limetin ja appelsiinin mehu ja lisää soijakastike sekä juustokumina. Hienonna valkosipuli ja sekoita se muiden ainesten joukkoon. Anna maustua vähintään tunnin ajan, mieluiten seuraavaan päivään.

Ota liha marinadista – säästä marinadi – ja paista lihapalat (erissä). Kaada marinadi lihapalojen joukkoon, kun ne ovat ruskistuneet. Avaa coca-colapullo ja lisää pataan sen verran cokista, että lihapalat peittyvät. Hauduta vähintään 2 tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. Lisää nestettä tarvittaessa.

Ota loppuvaiheessa kansi pois ja keitä kokoon, kunnes liha on ihanan mureaa, lähes hajoavaa. Mies kokeili vielä paistaa lihaa hetken pannulla – toimi niinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?