torstai 31. joulukuuta 2015

Suklaalusikat


Aamiaiskoriin ujutettiin myös suklaalusikoita. Tai ihan konkreettisesti ne ovat sulatettuja suklaanökäreitä, joihin on tökätty pystyyn lusikka. Olin kyllä aiemmin kuullut sellaisista, mutta varsinaisen kipinän niiden tekemiseen sain Vauhtimartoilta, jotka olivat väkertäneet niitä Marttojen joulumyyjäisiin. Suklaalusikoiden pointti siis on, että ne sulatetaan mukilliseen kuumennettua maitoa, jolloin syntyy ihanan suklainen kaakaojuoma.


Näidenkään tekemiseen ei välttämättä tarvita erityistä ohjetta, koska idea selviää jo kuvaa katsomalla, mutta muutaman niksin tietämisestä on silti hyötyä. Minulle eniten pähkäilyä aiheutti kuitenkin tarvikkeiden hankinta. Hamusin ensisijaisesti puisia kertakäyttölusikoita, joita löysinkin lopulta Prismasta, mutta ne osoittautuivat yllättävän leveiksi pieniin vuokiin. Nappasin sitten viereisestä laarista muovilusikoita, jotka näyttävät niin erehdyttävästi oikeilta, että meiltä jo kysyttiin, haluammeko lahjakorin lusikat takaisin! Ihanilta näyttäisivät myös vintagehopealusikat. Myös sopivankokoisia vuokia metsästin useammasta paikasta. Nämä 4 cm:n vuoat tulivat vastaan Clas Ohlsonilla. Prismassakin olisi ollut suunnilleen samankokoisia mutta kuviollisia. Suklaan voi tietysti sulattaa mihin tahansa pieneen muottiin (esim. vitamiinishottipurkkiin), mutta jos muotti ei ole erityisen kaunis, se kannattaa suklaan jähmetyttyä poistaa, ainakin jos lusikan aikoo antaa lahjaksi.


Suklaalusikat

suklaata
polkagris-karkkeja irtokarkkiosastolta (tai Marianne-rouhetta tai minivaahtokarkkeja)
minivuokia
lusikoita

Pilko suklaa karkeaksi ja sulata se. Valuta suklaasula minivuokiin (itse valutin teelusikalla, mutta nätimpään lopputulokseen pääsee lappaamalla suklaasulan ensin pursotinpussiin). Laita vuoat jääkaappiin. Murskaa polkagris-karkit karkeaksi rouheeksi ja ripota rouhe noin 5 minuuttia jäähtyneiden suklaiden päälle (liian vetelän suklaasulan sisään se saattaa painua, ja liian kovettuneeseen se ei välttämättä enää tartu). Kun suklaasula on jähmettynyt noin 20 minuuttia, tökkää siihen lusikat – ne pysyvät kyllä pystyssä.

Jos annat suklaalusikat lahjaksi, pakkaa ne kirkkaaseen muovipussiin tai sellofaaniin ja askartele mukaan seuraavanlainen käyttöohje:


Oikein makeaa uutta vuotta teille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?