keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Virkatut piilosilmukkalapaset


Kuten ounastelinkin, virkatut tumput, oma joululahjani, ei aivan ehtinyt valmistua pukinkonttiin. Kämmenosat virkkasin loppuun joulupäivänä iskän luona rentoutuessani, mutta koska onnistuin unohtamaan virkkuukoukun sille tielle, peukalot ja loppuviimeistely tuli tehtyä vasta juuri ennen uutta vuotta.


Lapasista tuli kivat ja yllättävän samanlaiset kuin niiden esikuvasta, muorin minulle virkkaamasta rasaparista (kuvassa vasemmalla). Muistelin muorin käyttäneen tumppuihin Novitan Puro-lankaa, mutta ainakaan samaa värisävyä ei ole enää saatavilla. Samanlaista tyyliä tavoittelin Seiskaveikan Raita-langalla, värillä 809.


Kerkesin saada mallista jo kyselyitä, joten tässäpä Novitan lapaslehdestä peräisin oleva ohje hieman yksinkertaistettuna. Piilosilmukoilla lapasista tulee todella napakat ja hyvin tuulta pitävät, mutta myös helposti tiukat. Itselläni on melko tiukka käsiala mutta myös pienet kädet, joten ohjeen silmukkamäärää voi olla hyvä kasvattaa muutamalla silmukalla, oman virkkaustiheyden mukaan tietenkin. Tässä virkkaustiheys on 12 ps koukulla nro 4,5 = 5 cm.

Virkatut piilosilmukkalapaset

Tarvitset näitä:
reilut puoli kerää 7 veljestä Raita -lankaa, väri 809
virkkuukoukku nro 4,5

Tee näin:
Virkkaa 44 kjs ja sulje renkaaksi 1 ps:lla. Virkkaa 1 ks jokaiseen kjs:aan. Virkkaa sitten 3 krs ps:ita siten, että virkkaat ps:t aina edell. krs:n s:n takareunaan.
Virkkaa sitten ps:ita edell. krs:n ps:n etureunaan peukaloaukkoon asti, itse virkkasin n. 10 cm.

Virkkaa silmukan etureunaan työntämällä koukku vain V:n muotoisen lankalenkkiparin alemman lenkin ali.
Taita ranneke kaksin kerroin siten, että aloituslanka jää sivulle, ja merkitse toinen taite hakaneulalla tai erillisellä langalla. Jätä peukaloa varten aukko merkin oikealle puolelle virkkaamalla 8 kjs ja hyppäämällä 8 kjs:n yli. Jatka virkkaamista kaikilla s:illa, kunnes etusormi peittyy tai olet virkannut peukaloaukon jälkeen noin 12 cm.
Aloita sitten kärkikavennukset. Novitan ohjeessa käytettiin sädekavennusta, mutta itse halusin jäljitellä muorin tekemiä lapasia ja tehdä nauhakavennuksen. Kavensin siis 2 ps yhteen vain lapasen oikeassa ja vasemmassa reunassa. Jatka kaventamista, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se neulan avulla loppujen s:iden läpi ja kiristä reikä umpeen. Päättele hyvin.
Virkkaa peukaloaukon reunaan 18 s ja virkkaa ps:ita spiraalina, kunnes peukalon kynsi on puoleksi piilossa. Kavenna sitten krs:n aikana 4 s tasavälein, kunnes jäljellä on 6 s. Katkaise lanka, pujota se neulan avulla loppujen s:iden läpi ja kiristä reikä umpeen. Päättele hyvin.
Virkkaa toinen lapanen peilikuvana. Jos haluat lapasista täysin samanlaiset, aloita kumpikin lapanen (ja peukku) langan samasta kohtaa (esim. ruskeasta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?