tiistai 6. tammikuuta 2015

Margrethe-kulhot


Jotkut himoitsevat koruja, toiset kenkiä ja kolmannet kulhoja. Kyllä, nyt hemmottelin itseäni Rosti Mepalin Margrethe-kulhoilla, jotka hankin Stockmannin alennuksesta joululahjarahoilla. Mukaani lähti yksi kolmen litran ja yksi neljän litran kippo.


Monet eivät varmaan koskaan ole kuulleetkaan Margretheistä, mutta itse olin haikaillut niiden perään jo vuosia. Aiemmin en ollut raaskinut niitä ostaa, koska minusta on tuntunut hiukan tuhlailevalta sijoittaa useampi kymppi niinkin arkiseen esineeseen kuin vatkauskulhoon. Nyt päätin, että haluan arkeeni hieman luksusta. Nämä melamiinikulhot suunniteltiin vuonna 1954 Ruotsin kuningasperheeseen kuuluneen Sigvard Bernadotten suunnittelutoimistossa ja nimettiin Tanskan silloisen kruununprinsessa Margrethen mukaan. Ainakin minulle tämän historian tunteminen tekee keittiöpuuhastelusta astetta ylevämpää!


Minua on pitkään ärsyttänyt useimpien vatkauskulhojen hetkuminen pöydällä sähkövatkaimella surratessa, ja olen saanutkin taikinat jopa leviämään pöydälle heppoisten kippojen kaatuessa kumoon. Näissä kulhoissa on kuminen pohja, joka pitää astian tukevasti pöydässä. Melamiinin pitäisi olla myös materiaalina monella tapaa kestävää, mutta miinus tulee siitä, että mikroon näitä kuppeja ei saa laittaa. Ensikäytössä huomasin myös, että kulhon pintaan jäi vatkaimista ikävät harmaat jäljet  aivan kuin vaaleaan keramiikkakulhooni on jäänyt. Ne tosin varmaan lähtevät pyyhkimällä pois. Muuten astioiden design miellyttää ainakin omaa silmääni.


Oli minulla sitä paitsi ihan järkisyytkin uusia kippovalikoimaani. Yksi vatkauskulhoistani nimittäin ruhjoutui ja nokeentui viimevuotisten kesäjuhlien pienimuotoisessa grillipalossa. Osa toisen kulhon pohjaa taas suli melkein heti perään kuumalla liedellä. Aatonaattona onnistuin kaiken kukkuraksi leikkaamaan monitoimikoneeni sähköjohdon lähes poikki (mitäs tuli leikkuulaudalle), joten nyt taidan pelata hetken aikaa sähkövatkaimen ja sitä myöten irtokulhojen kanssa. Perustelin sijoitustani myös sillä, että taikinoiden vatkaamisesta on tullut minulle jokaviikkoinen harrastus, joten kulhot pääsevät oikeasti kovaan käyttöön. Näistä on sitä paitsi kivempi tarjoilla vaikka sipsejä tai popcorneja kuin rumista (ja puoliksi sulaneista) vanhoista kipoista.

Saan kai siis intoilla vatkauskulhoista?

1 kommentti:

  1. Nuo kulhot ovat todella hyviä, itsellänikin käytössä. Nuukuuksissani menin sitten ostamaan yhden Orthex-taikinakipon viime kesänä ja vatkattuani yhden voi-sokeritaikinan puuhaarukalla, huomasin koko kipon pohjan menneen ihan kauheille raapooksille. Nuo melamiiniastiat ovat paljon kestävämpiä ja jotenkin kuvittelen, että niistä irtoaa myös ruokaan vähemmän ei-toivottuja ainesosia. Peukku paremmalle laadulle! :)

    VastaaPoista

Mitäs sanot?