torstai 4. joulukuuta 2014

Joulutehdas

Tämä on ollut siinä mielessä erikoinen syystalvi, että ensimmäistä kertaa vuosiin en ole ärsyyntynyt (aikaisesta) jouluhypetyksestä. Joululaulujen luukuttaminen kaupoissa, suklaarasiavuorten ilmaantuminen käytävien tukkeeksi tai lelukuvastojen kantaminen niska vääränä postilaatikosta ei ole jostain syystä päässyt kiristämään hermoja tippaakaan. Vaikka en ole ostanut ainuttakaan joululahjaa saati juuri uhrannut ajatusta niiden hankkimiselle. Sen sijaan kävin jopa virittäytymässä tunnelmaan talven ensimmäisessä joulutapahtumassa.


Olin jo kuukausia sitten lukenut Nokian Tehdassaaren Luovasta Keskuksesta ja ihastunut sen ajatukseen. TEHDAS 108 -kollektiivi kunnostaa keskustan pienessä saaressa sijaitsevan vanhan tehtaan vaiheittain uuteen, yhteisölliseen käyttötarkoitukseen kulttuurille ja hyvinvoinnille. Viime viikonloppuna tehtaalla järjestetty joulutapahtuma oli oivallinen tekosyy käydä nuuskimassa entistä konekorjaamoa ja kynttilä- ja kissanhiekkatehdasta. Ohjelmassa oli muun muassa käsityöläisten designmyyjäiset, taidehuutokauppa ja työnäytöksiä.


Paikan pällistelyn lisäksi ehkä kiinnostavinta oli kuitenkin ravintolatarvikkeiden kirpputori. Tehtaalta olisi voinut ostaa baarijakkaroita, käsienkuivauslaitteita, pukukaappeja, peilejä tai vaikka kuvassa näkyvän, aurinkolaseista tehdyn valaisimen. Mies innostui puisesta tynnyristä, joka kulkeutui sitten kotiimme asti. Ehkä bongaat sen vielä tulevista päivityksistä.


Tapahtuma oli haluttu järjestää nimenomaan hämärään aikaan tunnelmallisen ja inspiroivan elämyksen takia. Se olikin onnistunut ratkaisu, koska miljöö tuli kauniisti edukseen pimeän syleilyssä. Vain moottorisahojen pärrästys rikkoi idylliä  olikohan tätä ymmärretty ottaa huomioon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?