tiistai 30. joulukuuta 2014

Grissini-leipätikut


Myös näitä grissini-leipätikkuja ujutimme italialaisiin herkkukoreihin. Jan Vardøenin Pizza Paradiso -kirjasta napattu ohje oli uhkarohkeasti testattavana vasta ensimmäistä kertaa, mutta totesimme lopputuloksen maittavaksi – sekä paistohetkellä että välipäivinä kyläilleet saunavieraat popsivat ylimääräisiä tikkuja ilmeisen hyvällä ruokahalulla. Taikinasta voikin hyvin tehdä vain kolmanneksen, koska nyt paistoin valtaisaa grissinimäärää tasalämpöuunissani lähemmäs kymmenen pellillistä, mihin sain kulumaan koko aatonaattoillan.


Grissini-leipätikut

monta pellillistä

5 dl maitoa
125 g voimakassuolaista voita
125 g raastettua parmesaania
½ ruukkua tuoretta basilikaa
25 g tuorehiivaa
900 g vehnäjauhoja (mieluiten ”00”-tyyppiä)
2 tl suolaa
(unikonsiemeniä, seesaminsiemeniä tms.)

Kuumenna maito kiehumispisteeseen kattilassa. Sulata joukkoon voi ja parmesaani. Kaada seos tehosekoittimeen, lisää basilika ja sekoita tasaiseksi.

Kaada seos kulhoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi, murustele joukkoon hiiva ja sekoita hyvin. Lisää siivilöidyt jauhot ja suola, vaivaa kunnolla kimmoisaksi taikinaksi (taikinasta tuli todella tanakkaa) ja anna sen kohota rauhassa puoli tuntia.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinlaudalle tai pöydälle. Kaulitse se ohueksi, noin 4 mm paksuksi levyksi.

Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä, auringonkukansiemeniä, karkeaksi silputtua rosmariinia, merisuolaa tai kuivattuja chilihiutaleita ennen viimeistä kaulimenvetoa. Itse valitsin merisuolan, jota hienonsin vielä huhmareessa astetta sirommaksi. Jotakin makuainetta tikut selvästi kaipaavat, koska "tyhjät" kohdat jäivät melko mauttomiksi.

Leikkaa taikinasta kapeita suikaleita veitsellä tai kaapimella ja nosta ne leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille. Jätä jokaisen suikaleen väliin 1 cm tilaa.

Paista suikaleita noin 120 asteessa 30–45 minuuttia. Niiden tulee olla kypsiä, kuivia ja rapeita mutta ei liian ruskettuneita. Nosta ne ritilälle jäähtymään. Ainakin omassa uunissani tikut jäivät melko vaaleiksi, vaikka paistoin niitä 150 asteessa reilut puoli tuntia. Yksi "ylipaistunut" ruskettuneempi pellillinen taisi itse asiassa onnistua parhaiten!

Grissinit säilyvät hyvinä ja rapeina useita päiviä, kunhan säilytät niitä esimerkiksi ilmatiiviissä keksipurkissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?