torstai 27. marraskuuta 2014

Ranskalainen sipulikeitto

Silläkin uhalla, että tämä on kohta pelkkä ruokablogi, puhutaan taas kerran pöperöistä. Minuun iski nimittäin sipulikeittovillitys. Ranskalaisesta ruokakurssista on kulunut vain pari viikkoa, ja olen ehtinyt keitellä sipulisoppaa kotikeittiössäni jo kaksi kertaa sen jälkeen. Olisiko syynä tämä kylmä (?) talvi (?), joka saa kaipaamaan lämmintä keittoa? Tai sitten vain halu laajentaa ruokarepertuaaria helppo- ja nopeatekoisella ruokalajilla, jonka ainekset löytyvät kaapista aina. Tai sitten yksinkertaisesti se, että keitto on tajuttoman hyvää. Äläkä edes mieti niitä Knorrin pusseja, tämä on jotain ihan toista.


Enää ei millään uskoisi, että olin lapsena aivan järkyttävä sihtikurkku, joka inhosi sipulia yli kaiken ja nyppi sipulinpalat sapuskoista tarkkaan. Nyt syön käytännössä pelkästä sipulista tehtyä keittoa. Äitinikin oikein ihmetteli, mikä minuun on tullut. Olisiko tuo riittävän hyvä yllytyspuhe keiton testaamiseen?

Gratinoitu sipulikeitto

3 annosta

puoli patonkia
400 g sipulia (5 pientä)
60 g voita
1 litra lihalientä
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
100 g gruyèrejuustoa raastettuna

Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi ja paahda niitä 225 asteessa noin 10 minuuttia (itse olen käyttänyt tavallista rievää ja kuivattanut viipaleet lautasella korpuiksi). Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Ruskista sipulirenkaat kevyesti voissa paistinpannulla. Kuumenna lihaliemi kattilassa kiehuvaksi. Ripottele sipulirenkaiden päälle vehnäjauhot, sekoita ja lisää renkaat lihaliemikattilaan. Alenna lämpöä ja peitä kattila kannella. Keitä hiljaa 30 minuuttia. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla. Kaada se uuninkestäviin kulhoihin, aseta patonkiviipaleet pinnalle ja ripottele gruyèrejuustoraaste päälle (parmesaani toimi aivan yhtä hyvin). Gratinoi pinta nopeasti 250-asteisessa uunissa tai grillissä ja tarjoa heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?