keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Pimeä pyykkipimatsu


Tunnustan. Saan (ilmeisen kieroutunutta) tyydytystä siitä, että asettelen pyykit narulle kuivumaan tietyllä tavalla. Ihan perusasioita on, että vaatteiden pitää olla oikein päin (paitsi ne, jotka pestään nurin päin, ja niitä inhoan kääntää märkinä), sukkien pitää olla parinsa vieressä ja kaikkien vaatekappaleiden pitää olla narulla suorassa, sivusaumojen mukaan. Kaikkihan näin tekevät, eikö niin? Sitten on vielä erikoissääntöjä siihen, että sukat tulevat omalle rivilleen, sen jälkeen tulee T-paitarivi ja sitten kalsaririvi. Olen päätellyt, että ne keskellä olevat (tässä suhteessa) isot paidat kuivuvat paremmin, kun niiden ympärillä on pieniä vaatekappaleita. Pyykit ripustetaan niin, että narun etupuolelle tulevat paitojen helmapuolet, housujen puntit ja sukkien kärjet, ja pikkupöksyjen haara osoittaa vasemmalle. Pyyhkeet asetetaan ripustuslenkit mielellään samaan suuntaan. Myös kuivien pyykkien viikkaamiselle on omat jujunsa.


Lisäksi tiskien asettelua pesukoneeseen koskevat pienessä päässäni tietyt säännöt. Matalat ja syvät lautaset tulevat eri telineisiin; sehän on selvä, muuten ne eivät peseydy kunnolla! Kapeille juomalaseille on oma rivinsä ylätelineellä, leveille mukeille omansa. Pienet kulhot tulevat kahteen kerrokseen. Kakkulautaset eivät oman logiikkani mukaan kuulu usein muutenkin täydelle ylätelineelle lainkaan.

Näistä hullutuksista voidaan päätellä, että mies hoitaa pyykki- ja tiskihuollon mielestäni aivan väärin. No, pyykkeihin hän harvoin koskee likakoriin ne viskattuaan, mutta astiat löytävät tiensä koneeseen ihan kiitettävästi. Silloinkin voin vaivihkaa käydä muuttamassa väärää järjestystä.

Tärkeintä nimittäin on, ettei näistä vääryyksistä tule missään tapauksessa huomauttaa. Silloin käy niin, ettei miehellä (tai lapsella, kämppiksellä, kellä tahansa asuinkumppanilla) pian olekaan motivaatiota hoitaa koko hommaa. Jos aina tekee väärin – eikä näe, miksi se naisen tapa olisi millään tavalla järkevämpi – on helppo lakata tekemästä kokonaan. Jos kerran toinen tekee saman asian paremmin, työ onkin ehkä parasta jättää vallan tämän hoidettavaksi.

(Siitä kyllä kehtaan naputtaa, jos sukat löytyvät pyykkikopasta jatkuvasti myttyrällä ja paidat nurin päin...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sanot?